Miért fontos a magnézium? Miben található meg természetes úton?
Mi a magnézium?
A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, amely számos élettani funkcióban fontos szerepet játszik.
Mire fejt ki hatást a magnézium?
- Segíti a szívizom összehúzódását, támogatja az érfalak rugalmasságát és segít fenntartani a normális szívritmust.
- Az izom összehúzódást és elernyedést támogatja, segít megelőzni az izomgörcsöket.
- Pozitívan hat az idegrendszerre, csökkentve a stresszt, támogatva a jó alvásminőséget és szerepe van a jó mentális egészségben.
- Segíti az ATP előállítását, így jelentős szerepet játszik a szükséges energiaszint előállításában.
- Támogatja az emésztési folyamatokat és elősegíti az egészséges bélmozgást.
Összefoglalva a amagnéziumnak számos élettani hatása van és nélkülözhetetlen az egészséges életvitelhez.
Milyen élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben?
Íme néhány élelmiszer, amikben nagyobb mennyiségben található magnézium:
- Magvak (dió, mogyoró, pisztácia, kesudió stb)
- Avokádó
- Teljes kiőrlésű gabonák (bulgur, quinoa, barna rizs, zab)
- Halak (pl.: makréla, lazac, hering)
- Banán
- csokoládé (főleg a magas kakaótartalmú csokik)
A fentiekből látható, hogy a magnézium megfelelő mennyiségű bevitele nélkülözhetetlen az egészséges életmód kialakításához. A megfelelő mennyiség bevitelével számos betegséget meg lehet előzni.